Dobermann: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Dobermann: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

Als er één hond is die een slechte reputatie heeft gekregen in de laatste eeuw, dan is het de Dobermann wel. Deze hond zou intimiderend, agressief en zelfs gevaarlijk zijn. Deze reputatie is waarschijnlijk het gevolg van zijn historie als belastinginner en waakhond. Terecht is het echter niet: de Dobermann is juist een liefdevolle, stabiele en trotse hond die eeuwig trouw is aan zijn baasje.

Overweeg jij een Dobermann aan te schaffen en ben je benieuwd of deze hond goed bij je past? Lees dan snel verder. Wij vertellen je alles over dit bijzondere ras, hoe je het beste voor jouw hond zorgt en waar je rekening mee moet houden qua opvoeding, socialisatie, gezondheid en aanschaf.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Dobermann

2. Geschiedenis van de Dobermann

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

8. Gezondheid

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen over de Dobermann

Over de Dobermann

InfoDe Dobermann is een loyale, intelligente, energieke, vriendelijke en trotse hond
Grootte61 tot 72 cm
Gewichtvan 32 tot 45 kg
LeeftijdDe Dobermann kan 10 tot wel 12 jaar oud worden
Karakterloyaal, intelligent, energiek, zelfverzekerd, trots, gehoorzaam, waaks, vriendelijk
Kleurdiverse kleuren, waaronder zwart, wit, bruin, rood en combinaties
Vachtkorte, strakke vacht
AanschafGemiddeld € 800,- tot € 1.200,-

Geschiedenis van de Dobermann

De Dobermann is een van origine Duitse hond die veelvuldig werd ingezet als waakhond en verdedigingshond. Wellicht dat daar zijn slechte reputatie als agressief en gevaarlijk vandaan komt. De Dobermann wordt echter tegenwoordig ook veel als gezelschapshond gehouden.

De Dobermann is vernoemd naar zijn fokker, de Duitser Karl Friedrich Louis Dobermann. In de 19de eeuw experimenteerde hij met het fokken van een nieuw ras om zijn eigen waakhond te creëren. Hij was deurwaarder en hondenvanger van beroep en was op zoek naar een hond die imposant, waaks en beschermend was.

Welke honden er precies zijn gekruist voor de Dobermann is niet zeker, maar het vermoeden is er dat de Dobermann onder andere Rottweilers, Duitse Pinschers en Black and Tan Terriërs in zijn stamboom heeft. Tegenwoordig wordt er nog steeds gefokt met Dobermanns, maar de eigenschappen die nu vooral wenselijk zijn, zijn trouw, intelligentie, vriendelijkheid en alertheid.

Naast zijn rol als gezelschapshond wordt de Dobermann nog steeds gebruikt als hulphond. Hij fungeert als zoekhond bij reddingsmissies, politiehond, therapiehond, verdedigingshond en hulphond in andere disciplines.

Dobermann: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Dobermann is een middelgrote tot grote hond die atletisch en slank gebouwd is. Hij heeft een alerte look: niet alleen vanwege zijn houding op zijn tenen in plaats van voetzolen, maar ook vanwege zijn spitse kop met grote oren die puntige overeind kunnen staan. Zijn staart is lang en sluit mooi aan bij de rug van de Dobermann.

Grootte

De Dobermann kan 61 tot 72 centimeter hoog worden en is dus een flinke hond. Maar het is vooral zijn alerte en sportieve houding die hem zo imposant maakt. Omdat hij op zijn tenen staat, lijkt hij vaak groter en sierlijker. Het gewicht varieert tussen de 32 tot 45 kilo. Vrouwtjeshonden zijn vaak kleiner en wegen vaak minder dan mannetjeshonden.

Vacht

De vacht van Dobermanns is kort en ligt plat tegen de huid aan. De vacht is heel dik en glanzend als deze gezond is.

Een Dobermann kan diverse vachtkleuren hebben die in combinaties kunnen voorkomen. Veelgeziene kleuren zijn bruin, zwart, wit en rood. Alhoewel deze kleuren allemaal voorkomen, zijn enkel zwart en tan en de bruin en tan erkend door het FCI als officiële vachtkleuren. De zwarte of bruine Dobermann met rode aftekeningen is dan ook het meest herkenbaar.

Couperen

In het verleden vond het couperen van de oren en de staart van diverse hondenrassen, waaronder de Dobermann veelvuldig plaats. Tegenwoordig is dit couperen in veel Europese landen, waaronder Nederland, verboden.

Karakter

De Dobermann is in de eerste instantie gefokt als waakhond: alert, loyaal, imposant en gehoorzaam. Tegenwoordig is het vooral belangrijk dat een hond vriendelijk en veilig is en wordt er gefokt op ietwat andere eigenschappen. Dit heeft ertoe geleid dat de Dobermann een vriendelijke, zachtaardige en loyale hond is die uitstekend geschikt is als huisdier.

Naast zijn vriendelijke aard, met de juiste socialisatie en opvoeding, is de Dobermann ook zeer intelligent en alert. Dat maakt hem een zeer vermakelijk en leergierig huisdier, maar geeft hem ook een goede basis voor werkzaamheden als reddingshond of hulphond.

Mentale en fysieke stimulatie

Een 'nadeel' van zijn alerte en intelligente natuur is dat de Dobermann zich snel kan vervelen. Hij heeft echt mentale en fysieke uitdagingen nodig om niet vervelend te worden. Vooral als ze zich vervelen, kunnen ze destructief gedrag vertonen of overmatig blaffen.

De Dobermann heeft uiteraard nog steeds bepaalde eigenschappen in zich waarmee hij is gefokt. Hierdoor is hij nog steeds erg waaks en heeft hij een flinke neiging tot blaffen. Het is belangrijk om dit al vroeg af te leren.

Opvoeding en socialisatie

Om destructief gedrag en overmatig blaffen af te leren is goede opvoeding belangrijk. Maar onderschat sowieso de kracht van goede training en socialisatie niet. Elke hond heeft training nodig om zindelijk te worden, gehoorzaam te zijn, commando's te leren en zijn baasje te leren vertrouwen.

Honden hebben de neiging om zich te ontwikkelen naar het beeld en de opvoeding van hun baasje. Dat is zeker zo bij de Dobermann. Als je als baasje agressief, boos of inconsistent bent, is de kans groot dat je een Dobermann opvoed die gedragsproblemen heeft en zelfs agressief is. Dit is echter eenvoudig te voorkomen met een goede, kalme en consistente aanpak.

Dobermanns zijn honden die vrij laat volwassen worden. Tot een jaar of 3 of 4 zijn ze nog erg speels en kunnen ze soms overenthousiast en ongeremd zijn. Dat is op zich geen probleem, maar het is wel iets om te onthouden als je gaan trainen.

Gelukkig is de Dobermann intelligent en leert hij snel nieuwe dingen. Bovendien wil hij graag zijn best doen voor zijn baasje en dat zorgt ervoor dat hij vrij makkelijk op te voeden en te socialiseren is.

Heb je net een nieuwe Dobermann pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Dobermann pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Als je besluit een hond te nemen is het belangrijk dat je goed weet wat jouw huisdier nodig heeft qua zorg en voeding. Je wilt tenslotte dat jouw Dobermann gelukkig en gezond is en een lang leven heeft. Met deze tips zorg jij optimaal voor jouw hond.

Voeding

Elke hond heeft andere voedingsbehoeften. Er is dus geen één voeding of merk die geschikt is voor alle honden. Stem de voeding voor jouw hond af op zijn ras, leeftijd, gewicht, gezondheid en energieniveau. Omdat de Dobermann vrij energiek is en een middelgrote hond is, heeft hij andere behoeften dan kleinere en minder actieve rassen.

Vachtzorg

De Dobermann heeft een zeer korte en dichte vacht. Een gezonde vacht is te herkennen aan zijn mooie glans. Om deze vacht gezond te houden is het belangrijk om deze regelmatig te borstelen. Eens per week zou voldoende moeten zijn om de vacht schoon te houden. Dobermanns verharen niet erg.

Is jouw Dobermann tijdens het spelen vies geworden? Dan kan een douche of bad uitkomst bieden. Let op: niet elke hond houdt hiervan, dus wen jouw hond er rustig aan. Was zijn vacht alleen met water of met pH-neutrale shampoo.

Gebitszorg

Honden kunnen, net als mensen, problemen krijgen met hun gebit. Om dit te voorkomen zul je het gebit van jouw hond regelmatig moeten poetsen en verzorgen. Doe dit met een speciale hondentandpasta en tandenborstel. Zo voorkom je aantasting van de tanden, tandvleesproblemen én een slechte adem.

Overige zorg

De nagels van jouw hond groeien door en zullen regelmatig geknipt moeten worden. In principe zou je dit zelf kunnen doen. Vind je dit niet prettig? Bezoek dan een trimsalon of een dierenarts.

Dobermann: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

We hebben het al vaker benadrukt in dit artikel: de Dobermann is een gespierde en actieve hond die relatief veel behoefte heeft aan inspanning. Streef ernaar om minstens een uur per dag met jouw hond te lopen. Meer mag natuurlijk altijd.

Dobermanns zijn intelligent en vrij speels, vooral als ze jong zijn, en kunnen een spelletje zeker waarderen. Leuke spelletjes met jouw hond zijn apporteren, verstoppertje, speurspelletjes en flyball. De Dobermann is ook goed in behendigheidsactiviteiten.

Gezondheid

Een gezonde Dobermann kan tussen de 10 en 12 jaar oud worden. Helaas is ook dit ras belast met enkele erfelijke aandoeningen of medische condities waar hij een vergroot risico op heeft. Wij lichten enkele van de meest voorkomende aandoeningen toe.

Heupdysplasie

De Dobermann heeft kans op het ontwikkelen van heupdysplasie: een aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkeld. Omdat de heupkom en de heupkop niet goed aansluiten ontwikkelt dit gewricht zich anders. Er kan slijtage optreden en zelfs vergroeiingen. De hond kan hier pijn door ervaren en moeite krijgen met bewegen.

Spondylose

De Dobermann kan ook lijden aan spondylose. Dit is een aandoening aan de wervels waarbij de tussenwervelschijven slijten. Er wordt nieuw botweefsel aangemaakt dat gaat woekeren rond het gewricht. Hierdoor vinden er vergroeiingen plaats, gaat de beweeglijkheid van de rug achteruit en kan de hond pijnklachten ervaren. In erge gevallen kan er zelfs uitval en zenuwpijn optreden.

Naast deze aandoeningen heeft de Dobermann kans op het ontwikkelen van chronische hepatitis, kaalheid, Wobbler syndroom en een maagdraaiing.

Aanschaf en kosten

Een Dobermann kost gemiddeld € 800,- tot € 1.200,- bij een goede fokker. Dit is een reële prijs die je zeker in acht wilt houden. Fokkers die een Dobermann voor minder geld aan bieden zijn waarschijnlijk broodfokker.

Broodfokkers zijn fokkers die honden verkopen om winst te maken en niet vanuit de liefde voor dieren of voor het ras. Omdat ze vaak minder oog hebben voor de stamboom, niet de juiste gezondheidstests uitvoeren en minder kennis hebben over deze honden krijgt jouw hond niet de allerbeste start. Honden van broodfokkers hebben dikwijls gedragsproblemen, gezondheidsproblemen en zelfs trauma's.

Verzorgingskosten

Een hond verzorgen brengt kosten met zich mee. Per maand kun je rekenen op kosten van € 50,- tot € 60,-. Dit is voor voeding en verzorgingsproducten. Als jouw hond medische zorg of medicijnen nodig heeft, regelmatig een trimsalon bezoekt of een cursus volgt, dan zijn deze kosten uiteraard hoger.

Veelgestelde vragen over de Dobermann

Met de kennis uit dit artikel ben jij goed voorbereid op de zorg en opvoeding van een Dobermann: een lieve en zachtaardige hond die zijn vaak slechte reputatie absoluut niet verdient. Met een liefdevol baasje, een goede opvoeding en socialisatie en de juiste zorg is de Dobermann een loyaal en liefhebbend maatje voor het hele gezin. In onderstaand overzicht beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over dit ras.

Is de Dobermann een goede waakhond?

De Dobermann is van origine bedoeld als waakhond en is juist gefokt op eigenschappen die hem hiervoor perfect geschikt maken. Nog steeds is de Dobermann waaks, alert, intelligent en kan hij flink blaffen. Met de juiste opvoeding kan hij een uitstekende waakhond zijn.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Dobermann?

De Dobermann behoort tot de FCI-rasgroep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

In deze categorie vinden we nog enkele andere geliefde huisdieren, zoals de Affenpinscher, de Boxer en de Cane Corso.

Hoe is de Dobermann in omgang met andere dieren?

De Dobermann kan in principe uitstekend omgaan met mensen en dieren, maar het is wel belangrijk dat je dit al van jongs af aan in goede banen leidt. Omdat de Dobermann nogal dominant kan zijn, vooral over kleinere dieren, is hier enige aandacht vereist.

Hoe is de Dobermann in omgang met kinderen?

De Dobermann is een hond die geschikt is voor volwassenen en kinderen. Met goede opvoeding en socialisatie is hij vriendelijk, zachtaardig en geduldig.

Het is wel om jouw hond nooit alleen te laten met kinderen. Zowel kinderen als honden zijn onvoorspelbaar, vooral als er grenzen worden overschreden.

Kan een Dobermann goed alleen zijn?

De Dobermann is een hond die veel uitdaging nodig heeft en soms echt beziggehouden moet worden. Als je hem te lang alleen thuis laat, kan hij onrustig worden, veel gaan blaffen en zelfs vernielzuchtig zijn.

Met goede opvoeding kun je jouw hond trainen om langer alleen thuis te blijven en minder te blaffen. Dit vereist echter veel geduld en moet langzaam worden opgebouwd.

Houdt een Dobermann van zwemmen?

Elke hond is natuurlijk anders, maar veel Dobermanns vinden het fijn om in het water te spelen en nat te worden. Vooral op warme dagen is het een ideale manier om af te koelen. Laat jouw Dobermann dus gerust zwemmen als hij dit wil.

JeDobermann (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeDobermannkunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameDobermann van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Dobermann puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Dobermann: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6576

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.