Dobermann: Ontdek alles over dit ras [foto's] (2024)

Ben jij momenteel de Dobermann aan het overwegen als nieuwe lid van jouw gezin? Dan is het niet zo heel gek dat je meer te weten wilt komen over dit hondenras. Je bent bij hondjesinfo.nl aan het juiste adres!

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Dobermann als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Dobermann hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Dobermann: Ontdek alles over dit ras [foto's] (1)

Wil je een gelukkige hond? Hier zijn 30+ tips die je moet weten!

Laat je voornaam en e-mailadres achter en ontvang een gratis E-Book met 30+ tips & tricks voor honden!

Inhoudsopgave

  1. Wat zijn de kenmerken van een Dobermann?
  2. Wat voor karakter heeft een Dobermann?
  3. Hoe verzorg je een Dobermann?
    • Voeding
    • Vachtverzorging
  4. Is een Dobermann geschikt voor jonge kindjes?
  5. Kan een Dobermann hond goed alleen zijn?
  6. De aanschaf van een Dobermann

Wat zijn de kenmerken van een Dobermann?

Gecreëerd in Duitsland meer dan honderd jaar geleden, draagt het ras de naam van Karl Friedrich Louis Dobermann. Een voormalige belastinginner en verantwoordelijke voor de hondenkennel van de stad Apolda, in het centrum van het land. Historisch onderzoek wijst erop dat Friedrich een uitstekende waakhond nodig had om hem te helpen bij zijn werk en dit Duitse hondenras ontwikkelde door middel van verschillende kruisingen.

De Dobermann kan worden beschouwd als een grote hond en heeft een sterke en elegante uitstraling. Het hoofd is lang, in verhouding tot het lichaam, en zodanig ontworpen dat de hond altijd alert lijkt op zijn omgeving. Hij heeft ovale ogen die variëren van licht tot donkerbruin en zijn oren zijn hoog aangezet.

Deze hondensoort wordt voornamelijk in het zwart of bruin gevonden, met enkele lichtere roestkleurige markeringen die kunnen verschijnen op de staart, poten, borst of boven de snuit. Hun gemiddelde gewicht varieert tussen 27 en 45 kg en de gemiddelde hoogte is 61-72 cm. De gemiddelde levensduur van een Dobermann is 10 tot 12 jaar.

Dobermann: Ontdek alles over dit ras [foto's] (2)

Wat voor karakter heeft een Dobermann?

Omdat de Dobermann oorspronkelijk bedoeld was als waakhond, heeft hij een scherp beschermingsinstinct. De agressiviteit is geen kenmerk meer van de persoonlijkheid van de recentere exemplaren van het ras, die uitstekende metgezellen zijn voor hun eigenaren. We mogen echter niet vergeten dat de persoonlijkheid van deze hond gevormd is om zijn familie te beschermen tegen bedreigingen. In deze zin wordt aanbevolen om het trainingsproces vroeg te beginnen, met de nadruk op socialisatie.

Dobermanns zijn ook zeer intelligente honden en staan op de 5e plaats in de lijst van hondenintelligentie. Dit betekent dat hij snel commando’s leert en gemakkelijk gedisciplineerd kan worden. Als ze van jongs af aan worden getraind, is het samenleven met honden van dit ras erg rustig, aangezien gehoorzaamheid een van hun belangrijkste kenmerken is. Aan de andere kant is het erg belangrijk dat het gezin klaar is om het nieuwe gezinslid en zijn eigenaardigheden te verwelkomen.

Na deze korte periode van vertrouwensopbouw zal de hond heel goed omgaan met zijn nieuwe familie. Ze zijn liefdevol met kinderen en vinden het heerlijk om geaaid te worden. Het feit dat ze goed alleen kunnen blijven, wanneer ze goed opgevoed zijn, is nog een sterk punt van dit ras.

Dobermann: Ontdek alles over dit ras [foto's] (3)

Hoe verzorg je een Dobermann?

Dobermanns zijn zeer resistent als het gaat om gezondheidsproblemen. Maar net als elk ander ras zijn ze niet volledig vrij van ziekten, wat betekent dat regelmatige bezoeken aan de dierenarts essentieel zijn.

Gevallen van hartcomplicaties, heupproblemen en bloedproblemen (zoals de ziekte van Von Willebrand) komen vaak voor. Daarom zijn naast routinematige controles bij de specialist ook gezonde gewoonten van lichaamsbeweging en voeding belangrijk. Dit zal zeker bijdragen aan het welzijn van je huisdier en hem gelukkig maken!

Wie ervoor kiest om een Dobermann te adopteren, moet weten dat ze zeer sterk en energiek zijn. Daarom zijn oefeningen zoals wandelen, training en spelen essentieel. Naast het bijdragen aan de gezondheid, zorgt deze gewoonte ervoor dat hij zich meer bezig en tevreden voelt. Zijn relatie met het gezin zal ook veel evenwichtiger zijn met deze activiteiten.

Het is echter heel belangrijk om te benadrukken dat deze affiniteit alleen ontstaat met de adoptie van een trainingsprogramma. Vanwege hun zo energieke profiel kan het enigszins moeilijk zijn om deze bijzonderheid van het ras onder controle te houden zonder dat de eigenaar zijn plaats als leider inneemt.

Naast het kiezen van uitgebalanceerd voer dat het fysieke profiel van de Dobermann bevordert, is het belangrijk dat je extra zorg besteedt aan zijn voedingsgewoonten. Dobermanns hebben een neiging tot maagtorsie, een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote tot grote rassen.

Daarom is het aan te raden om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedsel te verdelen over verschillende momenten van de dag en om voedsel niet vrij beschikbaar te laten zijn voor de hond. Het is ook niet aan te raden dat hij na het eten of na het drinken van veel water intensieve lichaamsbeweging doet.

Voeding

Dobermanns hebben een eiwitrijk dieet nodig. Daarom wordt aanbevolen om te kiezen voor hoogwaardig hondenvoer en hondenbrokken dat voldoet aan de behoeften van dit ras. Dit mag best goedkope hondenvoer zijn. Het is raadzaam om te kiezen voor hondenbrokken met een hoog vleesgehalte en hondenvoer zonder granen.

Als eigenaar is het belangrijk om de voedingsbehoeften van jouw huisdier te evalueren op basis van zijn leeftijd, gewicht en niveau van activiteit. Bijvoorbeeld, jongere honden hebben meer energie en hebben meer calorierijk voedsel nodig. Terwijl oudere honden baat hebben bij voedsel dat bij hun leeftijd past, zoals senior brokken hond.

Vachtverzorging

Zowel de bruine als de zwarte Dobermann hebben een korte en dikke vacht. De haren zijn goed aangelegd en glad, gelijkmatig verdeeld over het oppervlak. De verharing is matig en het borstelen moet wekelijks gebeuren, met veel aandacht voor de huid. Met een goede borstel hond kom je al een heel eind. Deze praktijk helpt om de glans en gezondheid van de vacht te behouden.

Onthoud dat je vroeg moet beginnen met het borstelen van de vacht van je hond. Maak van deze situatie een aangenaam moment van interactie, zodat hij het verzorgen niet associeert met iets negatiefs. Baden is alleen nodig als de hond erg vies is.

Dobermann: Ontdek alles over dit ras [foto's] (4)

Is een Dobermann geschikt voor jonge kindjes?

Dobermanns staan bekend om hun beschermende en toegewijde aard tegenover hun gezin, maar de vraag of ze geschikt zijn voor jonge kinderen is een belangrijke overweging voor veel potentiële eigenaren. Ze gaan meestal goed om met kinderen als ze vanaf jonge leeftijd getraind worden.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat deze hondenras een hoog energieniveau heeft en een sterke neiging heeft om te spelen en plezier te hebben. Dit kan soms leiden tot onbedoelde ongelukken als ze te enthousiast worden. Daarom is het essentieel om altijd toezicht te houden wanneer het huisdier bij kleine kinderen is. Met de juiste socialisatie, training en supervisie kan een Dobermann echter een uitstekende aanvulling zijn op een gezin met jonge kinderen.

Kan een Dobermann hond goed alleen zijn?

Deze honden zijn erg sociaal en hebben meestal het gezelschap van mensen nodig om zich gelukkig en tevreden te voelen. Ze hebben de neiging zich sterk aan de eigenaar te hechten, maar als ze goed worden geleid, kunnen ze wel voor gematigde tijd alleen blijven.

Als je een Dobermann overweegt, is het belangrijk om je levensstijl in overweging te nemen. Als je veel van huis bent, kan het misschien beter zijn om een ander hondenras te overwegen of een hondenuitlaatservice in te schakelen om ervoor te zorgen dat je Dobermann voldoende aandacht en beweging krijgt wanneer je er niet bent.

De aanschaf van een Dobermann

Ben je van plan om een Dobermann in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

De Dobermann is een uitstekende keuze voor wie een combinatie zoekt van bescherming, trouw en intelligentie. Hun sterke persoonlijkheid en beschermende instincten vereisen een goede socialisatie vanaf jonge leeftijd, maar met de juiste training zijn het gehoorzame en zachtaardige honden. Met liefde, toewijding en de juiste zorg kan deze hond vele jaren een trouwe metgezel zijn

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Dobermann. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Dobermann: Ontdek alles over dit ras [foto's] (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6568

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.